Website

International offices

The Netherlands

+31 (0)88 697 25 60

Germany

+49 (0) 211 9891 2107

www.mijlpaalproducts.de

France

+33 (0)4 82 53 79 44

www.passivation-inox.fr

Switzerland

+41 (0)44 850 58 58

www.edelstahlschweissnahtreinigung.de

Copyright 2019. Mijlpaal Produkten, Oud Camp 22, 3155 DL  Maasland, The Netherlands. support@mijlpaalprodukten.nl, +31(0)886972560,

All rights reserved.

RVS REINIGEN/BEITSEN & PASSIVEREN WELDBrush

Reinigen/beitsen & passiveren met een WELDBrush apparaat
Deze functie reinigt/beitst en passiveert het metalen oppervlak in slechts één beweging. Hier wordt gebruik gemaakt van de interactie tussen een elektrische stroom, een koolstofvezel borstel en een geleidende reinigingsvloeistof. Dit apparaat en bijhorende onderdelen en vloeistoffen zijn allen voorzien van een NSF certificatie. Dit betekent dat deze producten geen giftige zuren bevatten en dus geschikt zijn voor gebruik in de voedings- en farmaceutische industrie.

Hoe gaat het reinigen/beitsen & passiveren in zijn werk?
Voordat je kunt beginnen met het reinigen/beitsen en passiveren van RVS is het belangrijk om te controleren of je alle nodige onderdelen en vloeistoffen bij de hand hebt.

Checklist
✔ WELDBrush apparaat
✔ Stroomkabel
✔ Rode kabel
✔ Zwarte kanel
✔ Handgreep
✔ Aansluitstuk
✔ Verschuifbare beschermkap
✔ Koolstofvezel borstel
✔ Aardklem
✔ Elektrode adapter
✔ Elektrode
✔ Vilt
✔ O-ring
✔ Vloeistofbakje
✔ Sproeiflesje
✔ Reinigingsdoek
✔ Neutraliseerdoek

Vervolgens giet je reinigingsvloeistof in het vloeistofbakje, maak je de reinigingsdoek nat met water en wring je deze goed uit. Vul vervolgens het sproeiflesje met de neutraliseervloeistof.

WELDBrush apparaat gereed maken
Verbind het handvat met de rode kabel, deze draai je er, met de klok mee, krachtig in totdat hij goed vastzit. Nu verbindt je het handvat met de rode kabel en zorg je ervoor dat de isolatie op het aansluitstuk gecontroleerd is en in onbeschadigde, goede conditie verkeert. Plaat nu de verschuifbare beschermkap (verschillende varianten mogelijk) over het aansluitstuk en verbind de koolstofvezel borstel met het aansluitstuk. Draai deze ook weer met de klok mee totdat de draad vastzit. Hierbij gebruik je een kleine hoeveelheid kopervet om de elektrische geleiding te verbeteren en de verbinding te beschermen tegen de vloeistoffen, dit voorkomt tevens dat de stoffen zich hechten.

Schuif vervolgens de verschuifbare beschermkap naar beneden waardoor de borstelvezels van de koolstofvezel borstel worden samengetrokken. Dit vergroot de reinigende kracht voor een kleiner gebied. Het zorgt er tevens voor dat de vezels de poriën en kuiltjes binnendringen en zo op elke plek komen. Wanneer je de verschuifbare beschermkap omhoog schuift, spreiden de borstelvezels zich, hierdoor kun je een groter gebied bewerken.

Aardklem bevestigen
Bevestig nu de aardklem aan een schoon en droog gebied van het metalen oppervlak welke je wilt reinigen/beitsen en passiveren. Verwijder, indien dit nodig is, eventuele roestdeeltjes, verf, schilfers of andere onzuiverheden.

WELDBrush apparaat inschakelen
Schakel het WELDBrush 300, 500 of 700 apparaat van “0” naar “I”. Deze schakelaar kun je vinden aan de achterzijde van het apparaat. Selecteer nu de reinigings- & passiveer functie door aan de functieschakelaar te draaien. Het vermogensniveau is te bepalen door aan de stroomschakelaar te draaien. Vermogensniveau 1 staat voor de laagste vermogensinstelling, vermogensniveau 3 voor de hoogste vermogensinstelling.

Het reinigen/beitsen en passiveren kan beginnen!


Koolstofvezel borstel
De eigen, geleidende koolstofvezel borstel (verschillende soorten mogelijk) past de reinigingsvloeistof op het werkoppervlak toe, waarbij een elektrochemische reinigingsactie wordt uitgevoerd met verbluffend snelle en effectieve resultaten. De WELDBrush produceert een elektrische stroom die kleine vonkjes genereert tussen de borstel en het metaal, dit is normaal. Borstel met de puntjes in een cirkelvormige beweging lichtjes en gelijkmatig op de lasnaad of het hittespoor.

Reinigingsvloeistof
De reinigingsvloeistof (beitsvloeistof), bijvoorbeeld de SCL-255, is geschikt voor het reinigen van lasnaden welke met de WELDBrush 300, de WELDBrush 500, of de WELDBrush 700 apparaten worden gereinigd. De vloeistof gaat een interactie aan met de elektrische stroom om zo lasverkleuring, hittesporen, oppervlakteverontreiniging en andere niet-fysieke oneffenheden van roestvrijstaal en andere non-ferro materialen te verwijderen. Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat de borstel te allen tijde is voorzien van beitsvloeistof. Dit kun je doen door de borstel regelmatig in de vloeistof, wat je in het vloeistofbakje met herkenbare rode deksel, te dopen. Dit helpt tevens om losgeraakte oxiden van de borstel te verwijderen, om verse reinigingsvloeistof op te nemen en om de borstel af te laten koelen. Doop de volledige lengte van de vezels van de borstel in de reinigingsvloeistof zodat ze volledig verzadigd zijn en laat de overtollige vloeistof uitdruppelen voordat je de borstel uit het vloeistofbakje haalt.

Reinigingsdoek
Gebruik de vochtige reinigingsdoek om de vloeistofrestanten van het zojuist behandelde oppervlak zorgvuldig te verwijderen, zodat de vloeistof niet over een breed gebied van het oppervlak wordt verspreid. Wanneer dit nodig is kun je de borstelbeweging herhalen. Als je dit doet dien je de vloeistofrestanten opnieuw te verwijderen met de vochtige reinigingsdoek.

Neutraliseren
Wanneer je het gewenste resultaat hebt behaald sproei je neutraliseervloeistof op het bewerkte oppervlak om dit te reinigen en te neutraliseren.

Opruimen en opbergen
Verwijder de borstel na gebruik uit het aansluitstuk en spoel deze goed af in water. Bewaar de borstel droog in de bewaardoos. Demonteer vervolgens alle andere onderdelen en maak deze goed schoon voordat je ze weer opbergt.